Sunday, 18 January 2015Nije to tako davno ni bilo kada sam zaplovio Linux vodama. Istina, prestrašen i pomalo zbunjen pred novim programima koje nikada nisam koristio, instalirao ili pokretao preko terminala pa niti otklanjao neke greške, barem ne dok sam boravio na Windows-u. Ali su se stvari svakako promjenile pa sam se i navikao. Moja avantura s Ubuntu Linuxom poćela je još 2010 godine kada sam prvi puta instalirao Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope i tako sam započeo korištenje Ubuntu-a u svakodnevnom životu, pitao sam, istraživao, popravljao greške s repozitorijima, šminkao izgled jednostavno sam postao sam svoj majstor. Danas su stvari drugačije i ja sam podosta toga naučio generalno u vezi Linux-a i GNU/Linux-a odnosno Linux porodice sistema. Odbaciti Windows radi Ubuntu-a je definitivno vrijedilo ali je to imalo  i ima svoje posljedice. Vi ako ste web dizajner ili grafički dizajner ne preporučujem vam da instalirate Ubuntu Linux ili da zapostavite Windows radi bilo koje Linux distre jer valjda vam je poznato kako na Linux ne možete pokrenuti Photoshop pa niti Dreamweaver a isto tako ću vas razočarati da ako ste okorjeli Gejmer nečete sigurno instalirati Counter Strike, FIFA pa niti pokretati već popularne igre kreirane koristeči Unity 3D engine dakle ovo su za vas savjeti i za vas predstavljaju definitivno velike minuse kada je riječ o Ubuntu ili bilo kojoj drugoj distri. Osim toga, OVO NIJE WINDOWS. Ali ako ste prosječan korisnik koji ne traži od svoga računala ništa više do nekog solidnog razvojnog okruženja (pozdrav za Java i C++ developere od mene), otvaranje word i pdf dokumenata, slušanje YouTube hitova i vaše omiljene muzike s prenosivih medija  a da pritome ne brinete za viruse i ostalu gamad i ne želite više obarati i nanova podizati Windows svaki put kada vam se on pretrpa svakakvim smečem e onda vam definitivno preporučujem Linux Ubuntu. Zašto?
Evo vam odgovor i zašto!
Ubuntu Linux nastao je iz Debian Linux-a dakle njegovi developeri kreirali su Ubuntu po uzoru na Debian tako da vam on donosi: Stabilnost, Sigurnost, Lahkoču upotrebe, Korisničko podešavanje, Predinstalirane programe za svakodnevnu upotrebu, Kompatibilnost drajvera i na kraju recite zbogom antivirusnim programima i virusima jer ovdje vas teško išta može napasti do te mjere da ugrozi vaš Ubuntu. Dakle nema više Windows-a, nema plavog screen-a odnosno BSOD, nema obaranja niti podizanja Windows-a svaki put kada vam zatrokira. Eto, dakle ja sam na Ubuntu Linux-u već tri godine i nema potrebe da išta mjenjam sve mi je spremno, na njemu i programiram neke male igre preko SDL-a i C++ (morate znati kako kompajlirati izvorni kod C++ datoteke preko G++ kompajlera ali o tom po tom), napišem neke male web stranice ili mogu napraviti cjelu a sve ostalo je tu. Trenutno koristim Ubuntu Linux 14.10 Utopic Unicorn i moram da kažem da je ova verzija trenutno najbolje prilegla mom laptopu. Pregled performansi mog laptopa pod Ubuntu Linux-om možete vidjeti na ovoj slici dolje.


Napomena: Prvi put kada instalirate vaš Ubuntu Linux isti zahtjeva seriju tvekova ili listu 10 programa koje trebate dodati vašem Ubuntu Linuxu da bi on bio u potpunosti stabilan, brz i ugodan za korištenje. O ovome naredni put. Od mene za sada toliko.

Amar Tufo, 2015
Reakcije:

1 comment:

  1. CS se moze igrati od 2014 na distribucijama koje su izvedene od Debiana :)

    ReplyDelete

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts