Friday, 6 May 2016


Stručni tehnički članak,
Piše: Amar Tufo, 2016
6 Maj, 2016Ono što je nekoć bio Remastersys to je sada Systemback. Ovaj nevjerovatno koristan komad softwera vam omogučava da stvorite sopstvenu Linux distribuciju sa svim vašim podacima, osobnim postavkama, temom, ikonama kao i svim aplikacijama koje ste instalirali u vaš sistem.

Remastersys je radio jako dobar posao ali je nažalost klackao te zaostajao u nekim funkcijama što je dovelo do obustave njegova razvoja kao i nedavne obustave developmenta Ubuntu Tweak-a, vrlo popularne alatke za prilagođavanje Ubuntu Linux-a. No stvari se brzo mjenjaju te je nedostatke Remastersys-a zamjenio Systemback. 

Sve što treba da uradite je da ga instalirate koristeći se sljedečim komandama koje unosite u Terminal:

sudo add-apt-repository -y ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback

Nakon instalacije, spremni ste da stvorite svoju sopstvenu Live kopiju systema. U narednih nekoliko slika možete pogledati cio proces stvranja Live kopije željene distre sa svim vašim postavkama i korisničkim podacima.

 Slika1: Systemback, izgled glavnog prozora prilikom otvaranja

Nakon otvaranja ovog alata, odaberete opciju >>Live system create, na čiji klik vam se otvara drugi dijalog prozor koji izgleda ovako.

 Slika2: Systemback, izgled Live system dijaloga za stvaranje kopije distre

Odabirom malenog prozora po imenu Working directory odabirete lokaciju gdje će system stvoriti vašu Live kopiju distribucije; to može da bude vaš desktop ili home mapa vašeg sistema. Zatim treba da imenujete vašu Live kopiju željenim imenom; u ovom slučaju je to auto ali mu jednostavno dajte neko ozbiljnije ime na primjer Ubuntu 16.04 LTS REMIX

Veoma važna ali ujedno i korisna opcija jeste i ova pod malenim kvadratičem ispred kojeg piše: Include user data files. Ova opcija vam omogučava da stvorite vašu Live distribuciju sa svim postavkama i svim vašim dragocjenim podatcima. Po prilično kul opcija za ovako malenu aplikaciju. 

Nakon toga sve što trebate je da odaberete opciju Create new . Ova opcija će započeti proces stvaranja vaše Live kopije što bi izgledalo ovako.

 Slika3: Systemback, izgled završenog procesa stvaranja Live kopije distre

Jednom kada ova aplikacija stvori vašu Live kopiju u .sblive formatu, vi morate da ju konvertujete u .iso klikom na opciju Convert to ISO, kako bi ste ju mogli snimiti na DVD ili stvoriti botabilan USB stick. Ukoliko je vaš USB već umetnut u računalo, sve što trebate je da odaberete opciju Write to USB, koja će započeti stvaranje botabilnog USB stika vaše distribucije. Jednom kada se distribucija snimi na vaš USB, vrijeme da butate distru sa stika zajedno sa svim vašim podacima. 

Zaključak:

Systemback predstavlja veoma kvalitetnu aplikaciju koja vam omogučava stvaranje kopije Linux distribucije, system restore tačke, distribuciju za obnovu postoječeg sistema sa eventualnim problemima itd. Jednom stvorena kopija željene Linux distribucije se može iskoristiti svaki put kako biste instalirali sopstveni remix Linux distre sa svim postavkama koje ste prethodno konfigurisali i napravili te tako se ista svaki put može upotrijebiti za instalaciju i reinstalaciju vašeg sistema. Aplikacija u ovom domenu zaista zaslužuje sve pohvale i jednu veliku desetku za izvanrednu funkcionalnost. Nema više potrebe da nanova preuzimate Ubuntu Linux kopije kada uz pomoć Systemback-a možete imati sopstvenu prilagođenu Linux distribuciju svaki put kada vam ona i zatreba. Preuzmite Systemback i počnite stvarati svoju Linux distribuciju.
Korisni linkovi:

1] Kako stvoriti sopstvenu Linux kopiju koristeći Systemback

2] Korištenje i instalacija Systemback aplikacija (YouTUBE Tutorijal)

Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts