Monday, 3 October 2016
Slika1: Ramses II u bitci kod Kadeša (Tell Nabi Mend) 1274. god. prije Krista


Prošlo je poprilično vremena od kada sam objavio pet knjiga iz Arheologije koje su dostupne za preuzimanje direktno s moje web stranice. Tako sam u okviru svojih interesovanja u oblasti arheologije i historije Starog Bliskog Istoka odlučio da podjelim i ove izvrsne tri knjige namjenjene isključivo studentima arheologije i historije ali i svim profesionalnim stručnjacima ovih oblasti. U ovom kratkom članku imate priliku da preuzmete knjigu The Kingdom of Hittites , izvanrednog stručnjaka Hetitologije i profesora po imenu Trevor Bryce. Tu je također i unapređeno i nadopunjeno izdanje A History of the Ancient Near East, koje nam donosi Van De Mieroop kojeg sam koristio nekoliko puta kada sam pisao rad o starom gradu Alalaku gdje je Mieroop objavio autobiografiju kralja Idrimija (1600 - 1550. god. pr. Krista). Posljednja i po meni važna knjiga a ujedno i moja oblast kojom se intenzivno bavim jeste Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC, u kojoj Andrea Salimbeti i Raffaele D'Amato donose saznanja o Narodima s Mora, invazorima koji su krajem Kasnog Brončanog doba oko 1200. god. pr. Krista porušili mnoge priobalne gradove Istočnog Mediterana te okončali velike i moćne civilizacije poput Hetita a usput na svojim kretanjima oslabili i faraonski Egipat.  

__________________

1. The Kingdom of the Hittites - Trevor Bryce


The Kingdom of the Hittites izvrsnog autora Trevora Brycea predstavlja nadopunjeno izdanje koje objavljuje Oxford a čiji čitatelji imaju priliku da se upoznaju sa vojnom i političkom historijom Hetitskog carstva koje je nekada od 1800. god. prije Krista pa sve do 1200. god. pr. Krista gospodarilo velikom Anatolijom, Sirijom, dijelovima Armenije (nekada kraljevina Urartu) sve do granica Egipta. Imate priliku da iz prve ruke saznate o velikom Hetitskom kralju Muvataliju koji je s Ramzesom II tukao bitku kod Kadeša 1274. god. pr. Krista a koja je iznjedrila kasnije prvi historijski mirovni sporazum , imate priliku da se upoznate sa Mursilijem III bolje poznatim kao Urhi-Teshub te na kraju da pročitate o velikom Hatušiliju III koji je bio oženjen najmoćnijom ženom Starog Bliskog Istoka po imenu Puduhepa. Ovo je samo dio knjige koji sam iznjeno i onoga što čitatelja očekuje kao neprevaziđen izvor za poznavanje Hetitske historije uopšte. Inaće, arheolozi su se pokazali veliko interesovanje za Hetite pronalaskom glinenih tableta u Hetitskoj prijestolnici Hatuši (Bogaz Koy) negdje s početka 19. stoljeća kada ih je dešifrovao legendarni Beđih Hrozni.

<NAPOMENA> Ovo je jedina knjiga za koju imam dozvolu da priložim download link i to sa Academia.edu stranice obzirom da na druge dvije knjige nemam ta prava pošto njeni autori nisu dali dozvolu 'slobodnog dijeljenja' svojih knjiga. </NAPOMENA>

The Kingdom of the Hittites možete preuzeti na ovom linku: 

The Kingdom of the Hittites (DropBox download link) 
https://www.dropbox.com/s/rn2bqjptswtw7uj/Bryce_The_Kingdom_Of_The_Hittites.pdf?dl=0

2. A History of Ancient Near East - Marc Van De MieroopMalo je knjiga koje se bave kako arheologijom pa tako i historijom Starog Bliskog Istoka kao što to čini autor Marc Van De Mieroop. Ovaj ugledni profesor i historičar u svojoj knjizi  A History of the Ancient Near East, donosi zanimljive preglede postanka velikih civilizacija Starog Bliskog Istoka u njegovih 3000 turbulentnih godina prije Krista sve do Aleksandrovog osvajanja Babilona i Baktrije. Mieroop na interesantan način donosi razvoj moćnih imperija Sumera, Akada, Asirije, Elama, bogatih i moćnih državica (eng: city-states) koje su parirale velikim moćnim imperijama svoga doba kao što su bili Karkemiš, Kadeš, Alalak, Emar, Arzava, Kizuvatna, Ugarit i mnogi drugi. Niti jedan drugi autor nije obuhvatio kako historiju pa tako dosadašnja arheološka iskopavanja diljem Starog Bliskog Istoka kao što je to Mieroop. Ova knjiga zaslužuje svaku preporuku za pročitati a njen link za preuzimanje možete posjetiti ovdje.

A History of Ancient Near East možete preuzeti ovdje:

3. Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC 
Andrea Salimbeti i Raffaele D'Amato Narodi s Mora - tako su arheolozi prije jedno stoljeće nazvali misteriozne invazore koji su krajem Kasnog Bročnanog doba porušili veliki  i bogate gradove Istočnog Mediterana, Anatolije, Bliskog Istoka, Levanta, Kanana, Krita, Sirije, Kipra, Egejskih ostrva došavši sve do Egipta. Sa njima se veliki faraon Ramses II susreo prvi put kod Kadeša i to na strani Hetita gdje su se borili Šerdana, jedan od poznatih Naroda s Mora. Kasnije su Šerdana bili plačenici u Egiptu, bili dio garnizona u Biblosu ali i Ramsesovi zaštitari. S druge strane, velike i neustrašive invazore konačno je potukao 1178. godine prije Krista Rames III u jednoj od najpoznatijih epizoda Egipatske historije i to u pomorskoj bitci na Nilu gdje su ovi invazori potučeni do koljena i izbrisani zauvijek s historijske scene. Upravo naši istraživaći Salimbeti i D'Amato donose devet imena Naroda s Mora kao što su Peleset,Tjekeru, Šekeleš, Ekveš, Danana, Turša, Šerdana, Luka, Libu onako kako ih je pomenuo Merneptah, sin Ramsesa II koji ih je prije Ramsesa III porazio u Libiji te doveo u Egipat i na kraju Ramses III koji im je zadao 'smtrni udarac'. Na kraju treba dodati da od svih pomenutih grupa arheolozi su danas uspjeli da identifikuju samo Peleset Naroda s Mora koje povezuju sa Golijatovim Filistijcima koji su kasnije naselili Kanan. U svakom slučaju, veliku cijenu su platile moćne imperije i bogati trgovački gradovi koje su Narodi s Mora dokrajčili na svojim kretanjima a cio Istočni Mediteran bacili u Mračno doba. Već sam previše rekao pa ostatak možete pročitati u ovoj izvrsnoj knjizi čiji download link možete posjetiti ovdje.

Sea People of the Bronze Age Mediterranean 1400 - 1000 BC možete preuzeti ovdje:

Poveznice:

Obzirom da su Narodi s Mora i Kolaps Kasnog Brončanog doba u domenu mog interesovanja, onda vam toplo preporučujem da svratite na moj blog i pročitate neka moja razmišljanja po pitanju ove teme na sljedećem linku:

1. Šta je uzrokovalo misteriozni kolaps Kasnog Brončanog doba? (Amar Tufo)

Ako vam se dopada ovaj moj članak ne zaboravite da me posjetite na mom Facebook-u i LinkedIn-u te podjelite ovaj članak s vašim prijateljima. Ostavite komentar, kritiku i sugestiju, sve mi je ok dok su vaši komentari etički uljudni i ne vrijeđaju nikog ni na nacionalnoj niti vjerskoj osnovi. Hvala!

_____________


Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

Follow me on Facebook:

Popular Posts