Wednesday, 2 November 2016Obzirom da odavno nisam ništa novo pisao, odlučio sam da uradim jednu kratku recenziju po meni doista sjajne 2D space pucačine koja radi na Linux platformi. Rijeć je o Ace of Space šuteru smještenom negdje u dalekom svemiru gdje se borite protiv raznih enemija, asteroida, tzv. kamikaza koje se obrušavaju na vas dok vi nastojite da preživite u jednom komadu. 


Screen 1: Space Shooter u akciji.

Kao što vidite na ovoj slici, tu su enemiji nalik lignjama koje pucaju na vas. Svaki put kada uništite bilo koju od ovih svemirskih nemani, dobijete bodove ali i powerups. Stručno govoreći, Ace of Space je napisan u legendarnom C++ programskom jeziku te koristi SDL biblioteku (eng: Simple Direct Media Layer). Igrica se sastoji od jednog levela ali moram da kažem iz svog iskustva da nije tako jednostavno pobiti sve ove svemirske nemani kako biste došli na kraju u okršaj sa šefom koji mi se nije dopao i do kojeg još nisam došao. Ali, ovo je već duga priča.


 Screen 2:  Houston, we have a problem!

Interesantna stvar kod 2D space shootera je činjenica što je kompatibilna uglavnom sa Windows platformom. Naravno da to nije tačno te sam se poigrao sa Ubuntu 16.04 LTS gdje je ova igrica testirana jako uspješno.


Screen 3. Game Ower - igraj ponovo!

Kako igrati ovu igricu?

Da biste ju pokrenuli na vašoj Linux distri, preporučujem instalaciju Wine Windows emulatora. Za one koji ne znaju šta je Wine Win emulator, radi se o sjajnom Linux programu koji emulira 'popularne' Windows programe na Linux distribucijama. Instalaciju Wine Windows emulatora možete izvesti ovom komandom unutar Terminala:

sudo apt-get update
sudo apt-get install wine

Jednom kada je Wine instaliran na vaš Mint ili Ubuntu, igricu možete preuzeti sa sa zvaničnog YouTube kanala njenog uvaženog autora ili zvanične web stranice:

http://www.jasonwnorris.com/downloads/AceOfSpace.rar

Zaboravio sam napomenuti kako je igrica open source čiji je izvorni kod uveliko dostupan na linku web stranice koji vidite gore. Tako da s malo C++ znanja i Objektno Orjentisanog programiranja, imate odriješene ruke da igricu nadogradite, proširite ili na osnovu nje stvorite sopsteni space shooter.

Prikaz game play-a ove igrice možete pogledati u ovom sjajnom YouTube video prilogu gdje je njen autor uradio show off svog projekta.


Video prilog: Ace of Space game play

Kako programirati ovu igricu?

Već sam na samom početku napomenuo kako je Ace of Space napisan u C++ programskom jeziku te ga pogoni SDL biblioteka. Ukoliko nikada niste koristili SDL biblioteku to imate priliku sada jer je SDL srce ove igrice. Za njen razvoj potrebno je da vaša Linux Ubuntu distribucija ima instaliran SDL v1.2 koji možete instalirati unosom ovih komandi u terminal:

sudo apt-get update
sudo apt-get install libsdl1.2-dev
sudo apt-get update
sudo apt-get install libsdl-image1.2-dev
sudo apt-get update
sudo apt-get install libsdl-ttf2.0-0
sudo apt-get update
sudo apt-get install libsdl-mixer1.2-dev
sudo apt-get update

Komande koje vidite unutar ovog boxa predstavljaju razvojne SDL biblioteke bez kojih igrica na prvom mjestu ne može raditi a isto tako se bez njih ne može programirati. Ukratko se radi o SDL razvojnoj biblioteci, SDL-image manipulatoru za rad sa sprajtovima i image formatima, SDL-ttf manipulatoru za rad sa fontovima te na kraju SDL-mixer za rad sa audio formatima i audio efektima.

Za uspješnu instalaciju cijelokupnog SDL API-ja, preporučujem da instalaciju radite zasebno kronološkim redom onako kako je to obojeno a ni u kojem slučaju nemojte kopirati cijelu komandu iz ovog boxa u terminal jer vam sigurno neće raditi.

Još ću samo dodati u vezi C++ IDE-a da to može biti i Gedit tekst editor ali je ovaj način samo za napredne developere koji znaju preko GNU/G++ kompajlera kompajlirati cio izvorni kod igrice sa SDL bibliotekama. Preporučujem CodeBlocks u koji je moguće učitati cio razvojni projekat Ace of Space igrice te tako izvesti kompajliranje. Ukoliko nemate CodeBlocks instaliran evo komande kojom to možete izvesti:

sudo apt-get install codeblocks
sudo apt-get update

Utisci i iskustva:

Ace of Space je moja prva igrica o kojoj sam pisao nešto i ranije i moram da kažem da uprkos činjenici da su 3D igrice zavladale i nekako 'potisnule' proizvodnju 2D igrica, ova je igrica pokazala ponovo moć i zabavu kada igrate 2D igre. Dopalo mi se to što je igrica cross platform, barem se tako pokazala pošto se poigrate sa raznim emulatorima a pokazala se zadovoljavajuće na mom Ubuntu 16.04 LTS 32-bit računalu koje ima ATI Radeon 512 MB grafiku te 2GB RAM-a. 

Igrici bi se moglo štošta novog dodati, zamijeniti njenog bosa koji izgleda kao neka novorođena beba, dodati novi arsenal oružja i naravno nove levele ali i game art na početku. Čini se da igrici takođe nedostaju, kako sam vidjeo, action sound efekti koji nisu ubačeni u igru u trenutku kada je objavljen gornji video snimak game play-a a isti se ne nalaze ni u izvornom kodu. Pa, ako imate slične video igre koje ste igrali na Linux platformi, pišite u komentare ispod, komentarišite, kritikujte, pošaljite vaše sugestije i podjelite ovaj članak. 

Toliko od mene za sada i do čitanja!
Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts