Sunday, 17 September 2017Prošlo je pune tri sedmice od mog posljednjeg pojavljivanja na svom zvaničnom YouTube kanalu tako da od sada pa nadalje nastojat ću da svaki novi video postavim kako na YouTube tako i na svoj sajt. Eh sada, smatram da vas manje zanima gdje sam bio, a sigurno vas zanima zašto novi video nije objavljen pune tri sedmice? Na ovo pitanje sam odgovorio i u istoimenom videu:'Gdje sam bio i šta ima novo kod mene' koji je upravo objavljen i dostupan za pregled na mom YouTube kanalu a jednostavan odgovor je da sam imao i dalje imam mnogo važnijih obaveza kao što su studije Arheologije koje privodim kraju. 

Piše: Amar Tufo
17. Septembar, 2017Kao što sam već i u samom uvodu rekao, bio sam odstuan pune tri sedmice, podalje od tastature, YouTube-a i ostalih stvari kojima se mimo svoje struke aktivno bavim. Ove tri protekle sedmice za mene su bile radne pa sam nastojao koliko god sam slobodnog vremena imao da ako ništa popratim aktuelnosti s Linux scene i dešavanja iz svijeta Open Source softwera. U tom pogledu, najviše me dojmila novost oko novog izdanja Ubuntua, najpopularnije Linux distribucije koja će uskoro dobiti izdanje Ubuntu 17.10 kodnog imena 'Artful Aardvark' koji nam dolazi 19. oktobra 2017, javlja ugledni Ubuntu portal OMG! Ubuntu. 

Kako javlja portal OMG! Ubuntu, novi Ubuntu 17.10 dolazi sa predinstaliranim grafičkim okruženjem  GNOME koje će se takođe pojaviti i u novom Ubuntu 18.04 koje će biti naredno LTS izdanje megapopularne Linux distribucije. No, osim vijesti koje su kružile u svijetu Ubuntu-a protekle tri sedmice, dobijao sam i razna pitanja oko novog video iz Arheologije, kada će biti objavljen i koja je tema u pitanju. Odgovor na ovo pitanje sam dao i u ovom svom videu koji je objavljen a tema je Kopan, arheološki lokalitet smješten u Hondurasu, izuzetno važno kulturno - političko sjedište Maja poznato diljem svijeta. Uglavnom, morat ćete se strpiti na neko vrijeme dok obavim adekvatno istraživanje kako bi video bio pripremljen i objavljen.

S druge strane trebam napomenuti kako je u tijeku moja Linux edukacija, intenzivna obuka za LPIC-1 certifikat te sam s te strane uspješno okončao osam sedmica svoje pripreme za Linux System Administratora. U pripremi je i nadolazeći Linux Lab iz Linux User administracije koji se sastoji od četiri praktična zadatka ovim redosljedom:

* Kreiranje novog korisnika
* Kreiranje nove korisničke grupe
* Dodavanje  korisnika u grupu te postavljanje permisije komandom chmod i chown
* Četvrti zadatak je scenarijo koji traži da se koristeći ssh / sftp protokol na šefov računar dostavi aktuelni izvještaj o radu i aktivnosti Linux System administratora u toku dana.

Cijelokupni izvještaji sa Linux edukacije su dostupni na mom sajtu zajedno sa praktičnim laboratorijskim vježbama, testovima te tutorijalima koji su veoma dobro urađeni ali su pripremljeni s pretpostavkom da imate predznanje u korištenju Linux distribucija te da posjedujete minimalno iskustvo u radu s Terminalom prilikom rada s komandama. Pomenuti Linux Lab stiže uskoro kako na moj YouTube kanal tako i na moj sajt  a isti je dio intenzivne pripreme za LPIC-1 test. 

Reference:
___________________________________________

1. Novi Ubuntu 17.10 code name 'Artful Aardvark'

2. Ubuntu 17.10 release date

3. Doper-Tech | Technology for you

Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts