Tuesday, 2 January 2018


Zakoračili smo u novu 2018. godinu prije dva dana i sada je došlo vrijeme da narednih 360. dana mudro iskoristimo u smislu osobnog napretka. Najbolji način da se sam početak nove godine iskoristi kako treba, jeste da postavimo si novogodišnju rezoluciju. Skupinu ciljeva koje imamo namjeru ostvariti do kraja ove nove godine.

Neki od nas još studiraju pa će krajem ove godine diplomirati, kao i ja sam koji sam ponosni apsolvent katedre za Arheologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te budući Arheolog. Upravo sticanje diplome bačelora Arheologije jeste jedan dio moje novogodišnje rezolucije a drugi dio je i sticanje certifikata Linux LPIC-1, odnosno, certificirani Linux System administrator. 

Tako je, ja sam trenutno na petom mjesecu intenzivne pripreme za Linux LPIC-1, što je obuka koju večinom izvodim samostalno koristeći set online tutoriala i adekvatnu literaturu namjenjenu cijelokupnoj pripremi za Linux LPIC-1 kako bi se test uspješno položio. 

Kako sam i rekao, vaša novogodišnja rezolucija je sigurno drugačija nego moja a osim toga, postavljanje seta ciljeva ili novogodišnjih odluka je jako dobar početak kako biste ostvarili zacrtane ciljeve i do njih došli na uspješan način. 

Ako biste me pitali šta bih ja mogao da vam preporučim, onda bi moja preporuka bila definitivno da naučite određeni programski jezik bio to C++, Python, Ruby ili VB.NET. Zašto da ne? Prije svega, poznavanje određenog programskog jezika je sjajna stvar koja vam može otvoriti vrata u sasvim drugom smijeru i pružiti vam priliku za bolji, ugodniji posao. 

S druge strane, poznavanje programiranja i određenog programskog jezika su must have te most recommended skills to have in 2018. year. Na internetu je hrpa online materijala dostupna, kursevi sa popularne platforme Udemy gdje za svega $10 možete steći znanje i certifikat koji vam omogučava promjenu radnog mjesta ali i mijenja vaš život iz temelja.


Slika 1: Udemy - place where real-life changes happen 

Pored Udemy, za početnike je tu već odavno i Codecademy, megapopularna platforma koja vas uvodi u programiranje riješavajući konkretne real-life zadatke u programskim jezicima tipa Python, Ruby, Java, JS i mnogi drugi. A tu je i web programiranje, vještine bez kojih ne bsite smjeli biti. 


Slika 2: Codecademy - Learn to code for free

Kao što vidite, nova godina donosi pregršt prilika i novina a na nama svima je odabrati mudar put i najbolji način da sebi promijenimo život iz temelja. Toliko od mene za sada i do narednog čitanja.
Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts