Thursday, 12 April 2018
Posao Linux System administratora je dosta respektabilno i trenutno visoko traženo zanimanje što je uvjetovano činjenicom da je Linux besplatan, siguran i stabilan operativni sistem koji sada pogoni skoro sva super računala na svijetu a koriste ga i velike IT korporacije kao što je IBM, DELL, HP, Facebook pa čak i Microsoft. Eh, kada već to znamo onda su potrebni ljudi sa određenim znanjem da održavaju Linux distribucije koje pogone takve servere. U ovom članku ću nastaojati da što bolje objasnim tko su Linux System administratori i šta je a šta nije njihov zadatak?

Piše: Amar Tufo
12. April 2018
Posljednji put ažuriran 7. May 2018 | 17:26

< NAPOMENA> Ovaj članak je nastao iz potrebe da se jednom za sva vremena HR manageri ispred firmi koje zapošljavaju i traže Linux System administratore, upoznaju sa stvarnim opisom ovog posla kao i kvalifikacija koje Linux System administrator treba da ima te zadatke koje može očekivati u opisu svoga posla. <NAPOMENA/>

______________________________


Kratak opis pozicije Linux System administratoraLinux System administrator igra glavnu ulogu u firmi koja pruža usluge u sklopu Linux-a te razvija rješenja orjentisana upravo ovoj platformi. Kao takav, Linux System admin ima obaveze koje mora izvršavati na vrijeme i s odgovornošću kako bi firma dostavljala svoja rješenja na vrijeme. Među zadacima je i instalacija i konfiguracija servera, instalacija nadogradnji i ažuriranja Linux systema, odnosno Linux distribucije koja pogoni servere. Pored ažuriranja i nadogradnji, Linux System admin je zadužen i održavanju i nadgledanju hardvera i softvera, otklanjanje bilo kakvih sistemskih ili tehničkih grešaka unutar sistema i slično. 


Pored ovih zadataka, od Linux System administratora se očekuje održavanje servera, korisničkih naloga, sigurnost, održavanje i nadgledanje hard diskova koji čuvaju podatke te redovno kreiranje back up-a. Tu je također promjena ovlasti (ownership) i autorizacije (permission) nad datotekama te njihovo uklanjanje kao i redovna promjena korisničkih lozinki te nadgledanje procesa i slično.


Glavni zadaci Linux System administratoraLinux System administrator je zadužen za postavljanje, instalaciju i konfiguraciju Linux servera i radne stanice (eng: workstation). Pored postavljanja i konfiguracije servera, Linux System admin je zadužen i za postavljanje i konfiguraciju mreže koju serveri koriste, njen konstantan monitoring i slično. Brine se za ispravan rad kako mrežne infrastrukture tako i servera, redovno održavanje Linux sistema, instalacija i održavanje pratečeg softvera, ažuriranja i nadogradnji kao i ispravnosti tehničke opreme. Ukratko sumirano, ovo su glavne odgovornosti Linux System admina:

_________________________
 Postavljanje, održavanje i konfiguracija servera i mrežne infrastrukture.

 Instalacija, konfiguracija i održavanje Linux sistema (Ubuntu, Cent OS, Red Hat). 

 Instalacija aplikacija tipa (LAMP) te održavanje samog hardvera.

 Kreiranje i održavanje korisničkih naloga i lozinki.

 Pračenje i monitoring procesa.

 Pružanje podrške korisnicima i korisničkim podacima, promjena vlasništva (ownership) i autorizacije (permission) nad podacima.

 Pisanje BASH skripti za monitoring i ispravan rad sistema 

 Kreiranje redovnog back up-a.
__________________________

Također pogledajte iste dužnosti Linux System administratora koje sam preradio u video na svom YouTube kanalu.
Zadaci Linux System administratora prema Linux  portalu nixCraft su sljedeći:

 User administration (setting and maintaining user accounts)

 Maintaining system

 Verify that peripherals are working properly

 Quickly arrange repair for hardware in occasion of hardware failure

 Monitor system performance

 Create a file system

 Install software

 Create a backup and recovery policy

 Monitor network communication

 Update system as soon as new version of OS and application software comes out

 Implement the policies for the use of computer system and network

 Setup security policies for the users. A sysadmin mush have a strong grasp of computer security (e.g. firewalls and intrusion detection systems)

 Documentation in form of internal wiki

 Password and identity management


 Nivo edukacije 

Za ispravno obavljanje svojih svakodnevnih zadataka, Linux System administrator treba da ima određenu edukaciju, diplomu ili certifikat kojim potvrđuje svoju stručnost, drugim riječima da je spreman za obavljanje takvog posla. Osoba steće pravo obavljanja posla Linux System administratora nakon završenog 1. ciklusa studija informatičkog smjera (kod nas u BiH) i to:  

 Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odsjek za Računarstvo i Informatiku

 Fakultet Informacijskih tehnologija u Mostaru

 International Burch University - Sarajevo

S druge strane, osoba je u potpunosti kvalifikovana za obavljanje posla Linux System administratora posjedovanjem industrijskih certifikata, primarno Linux LPIC-1 (Linux Certified Professional System administrator). Ovaj certifikat je moguće polagati u priznatim Linux institutima kao što je Linux Professional Institute (LPI) sa sjedištem u Torontu, Kanada. LPIC-1 je moguće polagati i kod nas u sklopu edukacije obrazovne institucije Akademika sa sjedištem u Sarajevu a pored Akademike treba pomenuti i: 

 Linux Professional Institute - Linux LPIC-1 

 Akademika Sarajevo - Linux System administrator

 IT Akademija - Linux System administrator

 Learn Linux - A roadmap to Linux LPIC-1 (Brought to you by IBM)

Za sada jedino Akademika u Sarajevu pruža punu Linux LPIC-1 edukaciju i obuku za Linux System administratora. Edukacija traje godinu dana a nakon završetka edukacije polažete završni ispid koji obično ima pedeset pitanja nakon čega stečete certifikat LPI Linux LPIC-1 te zvanje Linux System administratora.

 Potrebne vještine


Da bi osoba uspješno obavljala posao Linux System administratora, poželjene su sljedeće vještine a to su:

 Nabrijan Linuxaš / Linux ninđa.

 Spremnost na konstantno učenje i napredovanje tijekom svoje karijere.

 Dobre komunikacijske vještine te spremnost na timski rad.

 Dobro poznavanje Engleskog jezika u govoru i pismu.

 Redovno ponavljanje stečenog znanja kao i osnovnih Linux komandi tipa (cd, ls, rm, mv, tar, cp, lspic, ifconfig, ip addr, du, chmod, chown, kill)

 Samostalnost i rješavanja datih zadataka u roku.


Zaključak:

Osnovni razlog zbog kojeg sam napisao ovaj članak oko Linux System administratora i njegovih stvarnih zadataka jeste i taj što Linux System administrator ne mora biti DevOps niti je dužan poznavati kompleksnije programske jezike osim Python i naravno BASH. Ali on nije nužno developer jer se zna koje su odgovornosti a šta su zadaci Linux System administratora. Međutim, u posljednje vrijeme HR manageri i firme koje raspisuju konkurse za Linux System administratore se uopšte ne informišu dovoljno oko ovog zanimanja te su mišljenja da budući Linux Sys admin treba da bude i system administrator, developer, po mogučnosti i UI/UX dizajner, Front i Back end developer ili jednom riječju, Terminator 9001. Ovaj članak je otvoren za nadopunu a napisan je koristeći sljedeće reference na koje sam naišao na netu.

Reference

[1] Linux System administrator - explained -

[2] The role of Linux System administrator

[3] The duties of Linux System administrator
Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts