Saturday, 22 September 2018Ja malo duže vremena vodim i svoj osobni Linux blog na LinkedIn-u gdje pišem oko Linux tutorijala, objavljujem kratke Linux savjete te rad sa pojedinim alatima oko Linux administracije. Tako sam nedavno u potpunosti zaboravio da odradim ažuriranja i nadogradnje na svom Ubuntu Mate 16.04 LTS mašini. Evo o čemu je riječ.

Piše: Amar Tufo
Linux bloger

Nedavno dok sam radio instalaciju GIMP-a, terminal je prijavio kako moj Ubuntu ima ostatke starog Linux kernela koji je hronološki išao od aktuelnog 4.15.39 do 4.13. Sveukupno, riječ je o 1 gigabajt teškom smeću kojem nije bilo mjesta u mojoj mašini te je trebalo odmah reagovati. Naime, izvršenjem komande koja slijedi uspio sam ukloniti stari Linux kernel iz svoje mašine. 

sudo apt-get autoremove linux-headers // napomena: ovdje se kopira stari Linux kernel koji se uklanja.


Slika 1: Uklanjanje Linux modula linux-modules-4.15.0-24-generic
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika1.png

Sve što je bilo potrebno na kraju izvesti, jeste pokrenuti sudo apt-get update kako bi se ažurirali repozitoriji. Nakon ove opcije, ja sam provjerio verziju Linux kernela komandom uname -a čime sam dobio sljedeći odgovor.Slika 2: Provjera verzije Linux kernela
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika2.png

Da biste provjerili da li postoje i kod vas ostaci starog Linux kernela, potrebno je unjeti sljedeću komandu koja je nešto duga pa ću ja u prilog priložiti sliku na kojoj možete vidjeti cijelu komandu.

sudo dpkg --list 'linux-image*'|awk '{ if ($1=="ii") print $2}'|grep -v `uname -r`

Ova komanda će prikazati aktuelnu verziju Linux kernela koji pogoni vašu mašinu kao i starije verzije koje morate ukloniti (slika 3).


Slika 3: Izlistavanje aktuelne verzije Linux kernela kao i starijih verzija
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika3.png

Ova lista može biti i duga ukoliko niste radili uklanjanje starog Linux kernela koji se također može vidjeti u recovery meniju vaše Linux distribucije odabirom te opcije u GRUB meniju. No, budući da sam ja već uradio uklanjanje smeća i starog Linux kernela, kod mene je sistem frišak i optimizovan te koristi akutelnu verziju 4.15.0-29-generic što u praksi i jeste kernel koji treba da pogoni moj Ubuntu 16.04 LTS.


Šta reći za kraj? Bilo da ste Linux administrator, običan korisnik ili želite biti budući Linux administrator, morate znati da ćete jako mnogo posla provesti u obavljanju ažuriranja i nadogradnji Linux mašine bilo da je riječ o desktop ili server-u. To je svakodnevnica jer prilikom ručne instalacije novog Linux kernela kojeg prvo morate kompajlirati iz izvornog koda, potrebno je ukloniti stari kako bi novi Linux kernel uzeo svoj puni mah i pokazao svu svoju moć. Stoga su redovita ažuriranja i nadogradnje vašeg sistema samo jedna stepenica ka kompleksnijim radnjama koje se rade svakodnevno. Do čitanja . . .

__________________________
Članak posljednji put ažuriran
22. Septembar 2018 | 22 : 49 : 15
Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts