Sunday, 23 September 2018Ne mogu se pohvaliti nekim iskustvom u grafičkom dizajnu, ali mogu za sebe da kažem da sam jedna osoba koja ima svo vrijeme ovog svijeta na raspologanju kada govorimo o sticanju novih znanja i vještina. Pošto sam već više od sedam godina u Linux vodama a od nedavno sam i u Linux system administraciji, potrudio sam se da dizajniram sopstvenu akreditaciju koristeći upravo Inkscape i svoj Ubuntu 16.04 LTS. 

Piše: Amar Tufo
Linux bloger

Naslovna slika ovog mog članka je upravo dizajnirana koristeći Inkscape. A što se tiće moje akreditacije, ja sam zaista iskoristio svo svoje znanje i maštu prilikom dizajna kako bi moja akreditacija izgledala dobro i čitljivo. Evo kako ona izgleda.


Slika 1: Akreditacija - prednja strana
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika1.png

Iako je logo moje web stranice crvene boje (također urađen koristeći Inkscape), ja sam smatrao da bi moja akreditacija izgledala jako fino u ovoj crvenoj boji. Ukratko, tu su dvije kose crte plave i crne boje iznad i ispod gdje se nalazi tekst kao što je ime i prezime vlasnika, web stranica i e-mail. U sredini je maleni krug sa bijelom kružnom ivicom oko moje slike. 

Ono što je jako dobro u vezi ove moje akreditacije jeste i to što ona ima i zadnju stranu na kojoj sam dodao linkove društvenih mreža a ona izgleda ovako.


Slika 2: Akreditacija - zadnja strana
Izvor slike: /home/amar/Desktop/slika2.png

Na zadnjoj strani moje akreditacije možete vidjeti linkove društvenih mreža koje ja redovno koristim, iako sam na LinkedIn-u dosta aktivniji nego na drugim mrežama. Pored društvenih mreža je u sredini maleni krug unutar kojeg se nalazi Tux, maskota Linux-a Iako sam budući GNU/Linux administrator, ja to nisam stavio na svoju akreditaciju jer nije bilo potrebe obzirom da sam još uvijek u pripremi za Linux LPIC-1 certifikat.

A sada ono glavno. Obzirom da sam dizajn svoje nove akreditacije radio u Inkscape, dostupne su obje .svg datoteke za uređivanje s Ubuntu Light fontom koji sam koristio za tekst. S druge strane, ja sam uradio i mali tweak gdje sam promijenio boju svoje akreditacije koju ću da izradim i koristim a evo kako finalna verzija izgleda.Nekako mi se više dopalo da ovi ukrasi budu crne boje, kosa pruga ili crta je zadržala svoju plavu boju a tako sam ja podebljao kružne ivice na 10 piksela. Oba kruga gdje se nalazi moja fotografija i Tux su obojeni plavom bojom. Također su tvekovane i dimenzije website i e-mail ikonice na prednjoj strani moje akreditacije. Tako da će ovo biti moja zvanična akreditacija koja će uskoro biti izrađena.

Šta reći na kraju? Pa ja sam zaista zadovoljan i sretan kako je ovaj moj osmišljeni dizajna ispao jer sam ovu svoju akreditaciju u potpunosti sam izradio koristeći Inksape i Ubuntu Linux 16.04 prilikom čega sam učio rad sa Inkscape-ovom olovkicom koja omogučava iscrtavanje oblika kao što su ove kose pruge koje vidite na gornjim slikama. S druge strane, ovo mogu da računam kao iskustvo u grafičkom dizajnu te korištenju alata kao što je Inkscape, GIMP i drugi iz porodice open source softwera. Stoga, ukoliko ste grafički dizajner a odlučili ste migrirati na Linux, ne brinite te se za APhotoshop jer Inkscape i GIMP mogu podjednako dobro odraditi sve vaše zadatke. Toliko od mene i do čitanja.

Reakcije:

0 komentari:

Post a Comment

Weather

My Twitter news

Follow me on Facebook:

Popular Posts